Az  Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) és a Habitat for Humanity Magyarország a közös programjában Ukrajnából menekülőket segít közép- és hosszú távú lakhatáshoz jutni.. Részletek:

A program keretein belül eddig ingyen vagy alacsony bérleti díjért felajánlott lakások mellett mostantól piaci vagy ahhoz közeli áron kiadó albérletekbe is közvetítünk menekülteket, az UNHCR és az EPIM által biztosított albérleti támogatással. A programban lehetőségünk van albérleti és költöztetési támogatást nyújtani a menekültek számára.

A program részletei

A felhívásunkra menekültekkel foglalkozó szociális szakemberek jelentkezését várjuk. A programban részt vevő szociális szakemberek vállalják, hogy segítik az ügyfelük albérletbe költözését. A kollégák a következő területen végzett munkájukért kaphatnak családonként, a család létszámától függően havi 25-40 ezer forintos bérkiegészítést.

  1. hónap: kapcsolatfelvétel-igényfelmérés
  2. hónap: lakáskeresés, szerződéskötés
  3. hónap: költözés megszervezése, támogatása

A programba bevont ügyfelek szükség szerint megkapják az UNHCR által biztosított és az Utcáról Lakásba! Egyesület által kezelt támogatásokat.

A pályázók köre:

Minden olyan szociális szakember, akinek az ügyfelei között vannak Ukrjanából menekültek.

Menekültnek számít állampolgárságtól függetlenül mindenki, aki a 2022. február 24-én kezdődött háború óta vagy az azt megelőző napokban Ukrajnából – közvetlenül vagy más országon keresztül – Magyarországra menekült. Így a menekült ügyfelek lehetnek magyar, ukrán vagy harmadik országbeli állampolgárok is.

A menekült családnak rendelkeznie kell stabil jövedelemmel, amelyből legalább havi ötvenezer forint albérleti díjat és ezen felül a rezsiköltségeket fedezniük kell.

Támogatási formák és a megpályázható összeg

A pályázaton háromféle támogatásra lehet pályázni: albérlet-támogatásra, kaucióhoz való hozzájárulásra és költözési támogatásra.

  • Albérlet-támogatás: hozzájárulás a lakbérhez. Ennek maximum összege havi 60 000 forint, melyet az Utcáról Lakásba Egyesület közvetlenül a lakástulajdonosnak fizet ki. A támogatás 6, vagy 12 hónapra vehető igénybe.
  • Támogatás a kaucióhoz: a fizetendő kauciót vagy annak egy részét az UNHCR támogatásából az Utcáról Lakásba! Egyesület biztosítja. Ennek összege legfeljebb 150 000 forint, amely a kiköltözést követően az Egyesület kap vissza a tulajdonosoktól.
  • Költözési támogatás: amennyiben szükséges, az UNHCR forrásából az Utcáról Lakásba! Egyesület fedezi a költözés költségeit.

Az albérlet-támogatás és a kaució támogatásának igénylése nem zárja ki egymást. A programban a támogatásnak nincs megszabott minimális összege. A pályázó kollégák család létszámtól függően a következő bérkiegészítést igényelhetik:

1-2 fős háztartás: 25 ezer ft/ hónap 3 hónapra

3-5 fős háztartás: 35 ezer ft/ hónap 3 hónapra

5+ fős háztartás: 40 ezer ft/ hónap 3 hónapra

Indokolt esetben ettől el tudunk térni (pl. több gyerekes családok, fogyatékossággal élő személyek, állattal költözők esetében), illetve szükség esetén +1 hónap hosszabbítás kérhető

A program megvalósításának időszaka

A pályázatokat 2022.06.10. és 2022.11.20. között lehet leadni, de az albérleti támogatások és a bérkiegészítések folyósításának időszaka ezen túl nyúlhat.

Az együttműködés részletei

A szociális szakember vállalja:

  • Havonta beszámolót készít az adott hónapra vonatkozó feladat elvégzéséről

Az ULE vállalja

  • a megítélt albérlet-támogatás és kauciós hozzájárulás folyósítását
  • a szociális szakember részére három hónapon át – a menekült család létszámától függően – havi 25-40 000 forint ösztöndíjat fizet

A pályázat benyújtása

A pályázatra, a lenti adatlap kitöltésével lehet jelentkezni. A kitöltött dokumentumot, csatolmányként a karlocai.rubina@utcarollakasba.hu email címre kérjük beküldeni. A pályázatok benyújtása 2022.06.10-től folyamatosan zajlik, ameddig a pályázatok befogadásának lehetőségét az általunk kezelt forrás biztosítja.


Jelentkezési lap kitölthető verzió (Word)

Jelentkezési lap nyomtatható verzió (PDF)