Kunyhóból Lakásba! programunk keretében a legelesettebb embertársainknak nyújtunk segítséget ahhoz, hogy újra méltó otthonban élhessenek. Használaton kívüli, rossz állapotú önkormányzati bérlakásokat újítunk fel, melyekbe hajléktalan családok költözhetnek, akik szociális alapú lakbért fizetnek. Az egyesületünk által képviselt Elsőként Lakhatást szemlélet szerint a szálló alapú hajléktalan ellátórendszer nem képes valós kivezető utat nyújtani a hajléktalanságból, különösen nem a saját építésű kunyhóban élő embereknek. Számukra az intézményes ellátás visszalépés, hiszen a kunyhóban háztartást vezető emberek a hajléktalanszállókon holmijuk nagy részét nem tudják megtartani, a párok a legtöbb helyen nem tudnak együtt megszállni.

Egyesületünk ezzel szemben önálló lakhatást kínál, mellyel valódi társadalmi integrációra nyújtunk lehetőséget a rászorulóknak. Abban hiszünk, hogy szállók helyett megfizethető bérlakásokat kell kínálni és intenzív szociális munkával kell segíteni a beköltöző bérlőket – hogy igazi otthonokat teremtsünk.

Fotó: Vörös Anna


Mindenki jól jár – Együttműködés a kerületi önkormányzatokkal


Magyarországon mindössze a lakásállomány 2%-a van önkormányzati kézen. Ez azt jelenti, hogy akik az egyre dráguló ingatlanpiacon nem találnak megfizethető lakhatási lehetőséget, nem tudnak hova fordulni – miközben országosan több százezer ingatlan áll üresen. Az önkormányzatok szociális bérlakás állományában sok rossz állapotban lévő, lakhatásra alkalmatlan, üresen álló lakás van, melyeket a szokásos bérlakás pályázati rendszerben nem tudnak hasznosítani. Az Utcáról Lakásba! Egyesület programja ezek hasznosítására kínál lehetőséget. A bérlakások civil szervezetek, magánadományozók és a leendő bérlők bevonásával felújításra kerülhetnek, ami az adott önkormányzatnak nyereséget jelent, a bérlőknek pedig hosszú távon fenntartható lakhatást biztosít. A szociális bérlakásokba az adott kerületben közterületen, illetve kunyhókban élő hajléktalan emberek költözhetnek, akik szociális alapú lakbért fizetnek.

Fotó: Vörös Anna

Két kerület – huszonkét bérlakás

Kunyhóból Lakásba programunk Budapesten, a X. és XX. kerületben működik. Célunk a további bővülés, így rendszeresen keressük a lehetőséget újabb kerületi önkormányzatokkal való együttműködésre. Büszkeségünk, hogy első bérlőinkkel 2020-ban ünnepeljük beköltözésük hatodik évfordulóját Kőbányán. Az önkormányzatokkal jó kapcsolatot ápolunk.

A lakásfelújítások folyamata – együttműködés és csapatmunka

A felújításokat önkéntesek és leendő beköltözők segítségével végezzük. Önkénteseink különböző tapasztalattal rendelkező, változatos társadalmi hátterű emberek. A leendő bérlők bekapcsolódásának további jelentősége, hogy sokszor ők maguk is tartós ismerettségekhez, munkatapasztalatokhoz vagy munkalehetőségekhez is juthatnak az építkezések révén.

Fotó: Vörös Anna


Intenzív szociális munka – megszerezni és megtartani a lakhatást

A bérlakásokba való beköltözés csak a kezdet. A hosszú távú cél, hogy ügyfeleink meg is tartsák lakhatásukat. Kunyhóból Lakásba! programunk kulcsfontosságú eleme, hogy bérlőinket intenzív szociális munkával segítjük mind a beköltözés előtt, mind a beköltözés után. Egyesületünk alapítói között több éves hajléktalan ellátásban szerzett tapasztalattal rendelkező, szenvedélybetegségek kezelésében jártas szociális munkások dolgoznak, akik tapasztalatukkal, szakmai tudásukkal segítik a program megvalósulását. Esetkezelésünk fő eleme a partnerség, valamint a lakhatás fenntartásának biztosítása jövedelem illetve munkalehetőség révén. Célunk, hogy a Kunyhóból Lakásba! mintaprogram legyen és országosan, más szervezetek megvalósításában is államilag elismerve működhessen.

Fotó: Bárdi Bálint


Vedd fel velünk a kapcsolatot!