Szolidáris lakásfelajánlás és albérlet-támogatás Ukrajnából menekülőknek

Újabb jelentkezéseket az albérlettámogatásra már nem tudunk fogadni, mivel az erre szolgáló forrás kimerült!

We can no longer accept new applications for the apartment rental support, as the resources for this have been exhausted!

Ми більше не можемо приймати нові заявки на підтримку оренди квартири, оскільки ресурси для цього вичерпано!

Szolidáris lakásfelajánlás Ukrajnából menekülőknek

A Lakhatási Koalíció szervezetei olyan szolidáris lakhatást felajánlókat keresnek, akik az Ukrajnából menekülők számára középtávú – 2 hét és 6 hónap közötti időtávra elérhető – szállást tudnak biztosítani Budapesten és környékén.

Hogyan zajlik a lakásfelajánlás?

 1. Vedd fel velünk a kapcsolatot a lent leírtaknak megfelelően!
 2. Az adatlap kitöltése után a lakásod vagy a felajánlott szálláslehetőség bekerül az adatbázisunkba.
 3. A szolidaritási szállás lehetőségét a menekültek felé a befogadóállomásokon, szállásokon, krízisférőhelyeken kommunikáljuk – elsősorban plakátokon, szórólapokon és az ott dolgozó kollégák segítségével. Ők maguk is tudnak jelentkezni, illetve a szociális munkások is kiajánlják a lehetőséget.
 4. Ha az ingyenesen felajánlott időszak végeztével az illető család albérlőként is maradhat a szálláshelyen, akkor az erről való megállapodásban is tudunk segíteni. Amennyiben erre nem kerül sor, segíthetjük a család más szolidaritási szállásra vagy az ellátórendszerbe való továbblépését is.
 5. Ha a szállásfelajánlással (lakásbérléssel, szívességi lakáshasználattal) kapcsolatos jogi kérdésben szeretnél tájékozódni, fordulj bizalommal az Utcajogász Egyesülethez az utcajogasz@gmail.com e-mail címen vagy személyes ügyfélfogadásuk alkalmával péntekenként a Rákóczi téren 15 és 17 óra között.

Hogyan tudsz segíteni?

Ha Te is legalább 2 hétre fel tudnál ajánlani valamilyen budapesti szállást (pl. üresen álló lakást), amelyet ingyenesen vagy alacsony bérleti díjért cserébe használhat egy menekülő család, töltsd ki ezt az adatlapot.

A felmerülő feladatokhoz önkénteseket is keresünk! Önkéntesnek jelentkezni a menekult@utcarollakasba.hu címen tudtok, a tárgyba írjátok bele, hogy “Önkéntesség”.

A Lakhatási Koalícióról

A Lakhatási Koalíció a lakhatással, lakáspolitikával és lakásszegénységben élő emberek támogatásával foglalkozó szakmai és civil szervezetek összefogása. Célunk a lakhatási válság enyhítése és olyan szakpolitikai javaslatok kidolgozása, amelyek garantálnák a széleskörű hozzáférést a méltó és megfizethető lakhatáshoz. Ennek érdekében alkottuk meg a Lakhatási Minimum javaslatcsomagot.

Mélységes aggodalommal és együttérzéssel figyeljük az Ukrajnában zajló eseményeket. Lakhatási szervezetekként szeretnénk segíteni a Magyarországra érkező menekülők hosszabb távon is biztosított elszállásolását. Az alábbi szervezetek és munkatársaik aktív közreműködésével közvetítünk a menekülők, a velük dolgozó szociális munkások és a szolidáris lakhatást felajánlók között.

 • Habitat for Humanity Magyarország
 • Utcáról Lakásba! Egyesület

Kezdeményezésünk keretében a felajánlott szálláshelyek közvetítésével foglalkozunk, kezességet nincs lehetőségünk vállalni.

[Borítókép: Fülöp Dániel Mátyás]

Solidarity Accommodation for Refugees from Ukraine

The organizations of the Housing Coalition are looking for home owners who could provide accommodation in the medium term – between 2 weeks and 6 months – to refugees from Ukraine in Budapest and its urban area.

How does it work?

 1. Home owners (landlords, owners of vacant second homes) contact us by filling the online form about the accommodation they can provide.
 2. The offered room or apartment is entered into our database.
 3. We inform refugees in temporary shelters and mass crisis accommodation, primary through posters, leaflets, and through colleagues working in these shelters. The potential tenants can apply themselves, and social workers also promote appropriate options.
 4. If a family can stay in a dwelling after the solidarity period as paying tenants, the Housing Coalition organizations will help set up the agreement and the contract. If this is not possible, we will help the person or family find their accommodation.
 5. If you would like to receive further information on the legal background of solidarity accommodation (renting or free of charge letting of housing), please contact the members of the Streetlawyer Association via utcajogasz@gmail.com. Their lawyers also provide free legal advice in person at a stall on Rákóczi tér, Budapest, every Friday between 3 and 5 p.m.

How can you help?

If you have an accommodation (a vacant apartment or room) you can offer for at least two weeks to a refugee family, either free of charge or at very low rent, please fill this online form.

We are also looking for volunteers to help with the related tasks. If you would like to be a volunteer in this project, please apply at menekult@utcarollakasba.hu. Please write „Volunteering” in the subject.

About us

The Housing Coalition is an association of civil society organizations who work to help people in housing poverty, and coordinate professional bodies and NGOs in this field. Our goal is to alleviate the housing crisis, and to develop policy proposals to effectively guarantee broad access to adequate affordable housing. For this end we created a Housing Minimum policy proposal package.

We follow the events in Ukraine with deep concern and sympathy. As organizations working for adequate housing, we would like to contribute to the long term secure accommodation of refugees fleeing the war. Members and colleagues of the following organizations intermediate between refugees, social workers, and the owners of solidarity accommodation:

Housing organisations only intermediate between the owners and their accommodation, and refugees seeking a place to stay. In this project, we cannot offer guarantees.

[Cover image: Dániel Mátyás Fülöp]

Albérlet támogatási program Ukrajnából menekülőknek

Az Utcáról Lakásba! Egyesület és a Habitat for Humanity Magyarország olyan ingatlantulajdonosokat keresnek, akik közép- vagy hosszútávra kiadnák budapesti vagy Budapest környéki lakásukat Ukrajnából menekülő családoknak. Egyaránt várjuk azoknak a jelentkezését, akik kedvezményes- vagy teljes piaci bérleti díjat meghatározva kötnének szerződést; 6 hónapra, 1 évre vagy ennél hosszabb időre. 

Albérlet-támogatási programunk keretében a bérlő családok fizetési kötelezettségeinek egy részét a programot létrehozó szervezetek biztosítják, a lakástulajdonossal külön kötött megegyezés és szerződés alapján. 

Hogyan tudsz segíteni és miért előnyös számodra is ez a program? 

Albérlet-támogatási programunkat azért hoztuk létre, hogy azoknak az Ukrajnából menekülő családoknak nyújtsunk segítséget, akik hosszabb távon Budapesten terveznek maradni, anyagi lehetőségeik lehetővé teszik a lakásbérlést, azonban ennek piaci költségeiben részben vagy kezdetben segítségre szorulnak. 

Ehhez partnerként olyan ingatlantulajdonosokat keresünk, akik szívesen segítenék a menekülő családok elszállásolását, de nincs lehetőségük lemondani a lakáskiadásból származó bevételeikről. 

Programunk egyrészt segít a menekülő családokkal való kapcsolatfelvételben, a szerződéskötésben, valamint szociális munkával támogatja a résztvevő családokat. Másrészt a programot működtető szervezetek átvállalják a bérlő családok fizetési kötelezettségeinek egy részét. Erről külön szerződéses megállapodást kötnek a bérbeadóval is. Így mind a bérbeadó, mind a bérlő család számára biztonságos és kiszámítható helyzetet teremthetünk.

Ha Te is kiadnád budapesti vagy Budapest környéki lakásodat kedvezményes vagy piaci bérleti díj fejében, az Ukrajnából menekülők számára, töltsd ki ezt az adatlapot

Ki vehet részt lakáskiadóként az albérlet-támogatási programban?

1) Üresen álló, kiadó lakással rendelkező tulajdonosok 

Téged keresünk, ha 

 • budapesti vagy Budapest környéki, bútorozott vagy bútorozatlan, gépesített vagy gépesítetlen lakást adnál ki;
 • 6 hónap, 1 év vagy több mint 1 év időtartamú szerződéskötéssel; és
 • szívesen segítenél az Ukrajnából menekülő családok elszállásolásában.

2) Bérbeadók, akiknek a kiadott lakásában jelenleg is Ukrajnából menekülők laknak

Jelentkezz programunkba bátran, akkor is, ha

 • az előző pontban leírtaknak megfelelő, kiadott lakásodban jelenleg is olyan Ukrajnából menekülők laknak,
 • akik számára segítséget jelenthet a bérleti költségek fedezésében az albérlet-támogatási program.

Hogyan működik az albérlet-támogatási program és hogyan lehet jelentkezni?

 1. Töltsd ki ezt az adatlapot, hogy információt kapjunk a rendelkezésedre álló lakásról! 
 1. Az itt szereplő adatok alapján munkatársaink vagy önkénteseink felveszik Veled a kapcsolatot telefonon vagy emailben. 
 1. A hosszútávú lakásbérlés lehetőségét a menekülők felé a befogadóállomásokon, szállásokon, krízisférőhelyeken kommunikáljuk – elsősorban plakátokon, szórólapokon és az ott dolgozó kollégák segítségével. Ők maguk is tudnak jelentkezni, illetve a szociális munkások is kiajánlják a lehetőséget.
 1. Az ilyen módon összekötött bérlő család és Te mint bérbeadó szabályos lakásbérleti szerződést köttök, a megbeszélt tartalmi feltételekkel (időtartam, bérleti díj stb.).
 1. A programot létrehozó partnerszervezetek szintén szerződéses megállapodásban rögzítik Veled, hogy a bérlő család milyen jellegű és milyen összegű fizetési kötelezettségeit vállalják át (pl. a havi bérleti díj egy része vagy kaució). 
 1. Ha a bérleti szerződés lejár, és Te is nyitott vagy rá, segíthetünk újabb családdal való szerződéskötés közvetítésében is.  

További információkat a programról az alábbi email címre írva tudsz kérni: menekult@utcarollakasba.hu