A jövő hét kedden tárgyalja a Parlament a szociális törvény módosítását is tartalmazó T/1620-as számú salátatörvény-javaslatot. Tegnap a Törvényalkotási bizottság T1620/13 szám alatt nyújtott be hozzá módosító javaslatot. A módosítás célja továbbra is az, hogy az állam minden korábbinál kevesebb felelősséget vállaljon rászoruló állampolgáraiért, és kivonja magát a szociális szolgáltatások biztosításának kötelezettsége alól. Eddig is érzékelhetőek voltak a kormány ez irányú lépései, a mostani módosítás erre csak ráerősít.  

A salátatörvény a szociális törvényt érintő változásai az alábbiak:

  • Az állam a szociális biztonságot nyújtók sorában továbbra is utolsó helyre sorolná magát. A tegnapi módosító szerint is elsősorban egyéneknek, majd a családoknak (magánszemélyeknek), utánuk pedig az önkormányzatoknak vannak szociális ellátások biztosítására vonatkozó kötelezettségei — miközben az adóbevételekkel továbbra is az állam rendelkezik, és egyenlőtlenül osztja el a további szereplők között. 
  • A szociális juttatások megállapításához az öregségi nyugdíjminimum alkalmazása helyett bevezeti a szociális vetítési alap fogalmát, leválasztva a szociális segélyek összegét a nyugdíjminimumról, ezzel előkészítve vagy biztosítva azt, hogy egy egyébként régóta szükséges minimumnyugdíj-emelés a segélyek összegét ne érintse.
  • A tervezethez benyújtott 1620/7-es számú módosító javaslat a nevelőszülői ellátmány mértékét méltatlanul — az infláció mértékét sem figyelembe véve — szabja meg, mely a nevelőcsaládokat tovább sodorja az anyagi ellehetetlenülésbe. Ezt a módosítót a Törvényalkotási bizottság elvetette, így még ennyi kompenzációra sem számíthatnak a nevelőcsaládok.

Emellett az egészségügyi törvény T/2031-es módosítása is a szociális ellátások rendszerére hat ki: ez a fekvőbeteg-szakellátás ápolási osztályain fekvő ellátottakat a szociális ágazat hatáskörébe utalja, az ellátás igénybevételét térítési díjfizetéshez köti, melyet az ellátott  jövedelem- és vagyonnyilatkozat alapján fizetne.

Az alulírott szociális szolgáltató, érdekképviseleti és civil szervezetek úgy gondolják, hogy a szociális törvény tervezett módosításai alkotmányellenesek, és szembe mennek az európai joggal is. Az Alaptörvény XIX. cikke szerint ugyanis (1) “Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson.”, az 1999. évi C. törvénnyel kihirdetett Európai Szociális Karta 13. cikke szerint pedig az államok “… biztosítják, hogy mindenki, aki nem rendelkezik megfelelő anyagi eszközökkel (…), megfelelő segítségnyújtásban részesüljön”. 

Az aláíró szervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy a jelenlegi komplex és elhúzódó válsághelyzetben, amikor egyre többen szorulnak segítségre, a kormány nem bővíti, hanem tovább szűkíti a szociálpolitika eddig is csekély eszköztárát, a szociális szakemberek segítői szerepét torzítja és magára hagyja saját állampolgárait.

A törvénymódosítás ellen közleményben és helyszíni akcióval is tiltakozunk. A helyszíni tiltakozás részleteit hétfőn közöljük.

Bővebb információért és szakmai kérdésekben keressétek a szervezetek nyilatkozóit: 

Utcáról Lakásba! Egyesület: Kovács Vera, kontakt: +36-30-601-7694 kovacs.vera@utcarollakasba.hu

Kontúr Egyesület: Mihály Bulcsú kontakt: +36-70-629-7623 mihalybulcsu80@gmail.com 

Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete: Meleg Sándor kontakt: +36-30-292-8432 szmme.2022@gmail.com 

Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete: Köves Ferenc kontakt: +36-70-4103-294 kovesfer@gmail.com

Csatlakozók:

aHang

Akadályok nélkül csoport

Amnesty International Magyarország

Artemisszió Alapítvány

Autonómia Alapítvány

A Város Mindenkié

Civil Bázis

Civil Közoktatási Platform

Civil Kollégium Alapítvány

EJHA – Emberi Jogi Nevelők Hálózata

Elte Tátk Szociális Munka tanszék oktatói

Emberség Erejével Alapítvány

Esély Labor Egyesület

Gyerekesély Közhasznú Egyesület

Habitat for Humanity Magyarország

Humán Platform

InDaHouse Hungary Egyesület

Jogriporter Alapítvány

Kiút Egyesület

Kontúr Egyesület

Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület

Levegő Munkacsoport

Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ)

Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület

Nyugodt Szív A Lakhatásért közhasznú alapítvány

Önállóan Lakni- Közösségben Élni

Ökotárs Alapítvány

SZIKRA Tehetséggondozó Egyesület

Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD)

Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete

Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SZMME)

Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete

Szociális Szakmai Szövetség

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

Új Szemlélet Csoport

Utcajogász Egyesület

Utcáról Lakásba! Egyesület

Városkutatás Kft.