Lakhatást Most! Lakásügynökség


A magyarországi lakhatási válság egyik legsúlyosabb eleme, hogy az önkormányzati lakásállomány országosan alig éri el a 2 százalékot. Ebből is látszik, hogy a lakhatási válság megoldásához szükség van új lehetőségek kidolgozására, amelyek nem csak a szűkös önkormányzati lakásállományra támaszkodnak.


2016 óta azon dolgozunk, hogy megmutathassuk, a lakhatási válság kezelésébe használaton kívüli, üresen álló magántulajdonú lakásokat is be lehet vonni, ha azokat házkezelőségbe szervezzük, és kedvezményes bérleti díjért, szociális bérlakásként adjuk bérbe rászorulóknak. Mindeközben a tulajdonosok felé garanciát vállalunk az ingatlanok fenntartására és állagmegőrzésére, igény szerint a felújításról is megállapodást kötünk.

Szociális lakásügynökség

A lakhatás közügy: Nyugat-Európában jellemzően az ingatlanállomány jelentős része, negyede-ötöde közcélú üzemeltetésben van. Ezekhez a lakásokhoz szociális bérlakásként férhetnek hozzá rászorulók: nem csak hajléktalanságból kikerülő emberek, de tartós betegek, első lakást szerző fiatalok is a piacinál kedvezőbb lakbérekért élhetnek bérlakásokban, amelyek a rendszer részeként pozitív mérleggel tudnak működni. Ehhez képest ma Magyarországon ha egy család nem tud piaci albérletet megfizetni, nincsen olyan megoldás a rendszerben, ahol akár több tízezer forinttal is hozzájárulhatnának a lakhatásuk költségeihez, ami által megmenekülhetnének a hajléktalanságtól.

Ennek egyik formája lehet a szociális lakásügynökség. A koncepció nem csak Nyugat-Európában elterjedt, a Magyarországnál jellemzően gyengébb gazdasági teljesítőképességű Latin-Amerikában is milliók lakhatását biztosítják szövetkezeti kezelésű lakások. Sok helyen olyan módszerekkel ösztönzik a tulajdonosokat lakásaik kiadására, mint az egyszeri anyagi juttatás, felújítási támogatás vagy az adókedvezmény. A kis értékű, vagy nehezen kiadható lakással rendelkező tulajdonosoknak, vagy külföldön élőknek is érdemes lakásügynökség kezelésére bízni az ingatlanjukat, főleg abban az esetben, ha a kiadással járó feladatokat máshogy nem tudják megoldani. Így ahelyett, hogy az ingatlanjuk üresen állna, mégis némi bevételre tehetnek szert, miközben a lakhatási válság enyhítésén is dolgoznak az együttműködéssel.  A bérbeadónak nem lesz gondja a fenntartással, kezeléssel és a kiadással. Mindemellett létezhetnek olyan garanciaalapok is, amelyek akkor segítenek, ha a bérlő átmenetileg fizetési nehézségekkel küzd.

A lakásügynökség magánlakások szervezett, szövetkezeti, vagy vállalkozói szellemű, nonprofit, vagy üzleti alapú, bérbeadás céljából létrejövő házkezelőségét jelenti. A mi tervünk szerint a házkezelőségünk minimális saját lakásállomány mellett magánlakástulajdonosokat von be a rendszerébe, hogy ingatlanjukat olcsóbban, de garanciák mellett hozzáférhetővé tegyék olyan rászoruló emberek számára, akik szociális alapú lakbért fizetnek lakhatásukért.

Fotó: Bankó Gábor

A lakásügynökség tagjai a házkezelőség mellett közvetítenek tulajdonosok és bérlők között, és fő céljuk mindkét oldal felé a lakásbérléssel járó kockázatok csökkentése.

A Lakhatást Most! Alapítvány és Egyesületünk sikerei

A Lakhatást Most! Lakásügynökséget az azonos nevű Alapítvánnyal partnerségben indítottuk el. Az indításhoz az Alapítvány három lakását bízta Egyesületünk kezelésére. A programban mára kilenc ingatlan van, a lakásügynökség a három alapítványi mellett négy magántulajdonú lakást, és két mobilházat kezel.

Várjuk további magántulajdonosok, vagy befektetők bekapcsolódását, hogy ezzel is elősegítsük, hogy kevesebb üresen álló, kihasználatlan lakás legyen az országban, és minél több olyan embernek legyen stabil lakhatása, akinek a lakáspiacon lévő albérletárak kifizetése gondot okozna.

Ha szeretnél többet megtudni, vedd fel velünk a kapcsolatot: info@utcarollakasba.hu