Fotó: Bankó Gábor

Ha szeretnél többet megtudni, olvass tovább, és keress minket az info@utcarollakasba.hu címen, ha további kérdéseid lennének!

Gyakori kérdések

Miért kell segíteni olyanoknak, akik nem tudják fizetni az albérletet?

Az elmúlt években a lakásárak és az albérletárak meredeken emelkedtek, míg a szociális bérlakások száma csökkent. Magyarországon a lakásszegénység 3 millió embert érint. Nagyon sokan nehezen fizetik a lakhatásuk költségeit , vagy méltatlan életkörülmények között élnek, például fűtetlen vagy túlzsúfolt lakásban. Ezekre a rendszerszintű problémákra az állam nem nyújt megoldást, mert Magyarországon nem létezik átfogó lakáspolitika. Szociális bérlakásrendszerünk egyrésztsegít megoldást találni sok ember problémájára, másrészt követendő modellként szolgál az önkormányzatok és az állami szereplők számára.

Miért “utcáról lakásba”? Hajléktalan embereknek kerestek lakásokat?

A lakásügynökség bérlői olyan rászoruló emberek, olyan alacsony keresetű emberek és családok, akik például a közszférában dolgoznak – szociális munkások, pedagógusok, rendvédelmi dolgozók –, és keresetükből nem tudnának piaci áron lakást bérelni. Ügyfeleink egy része a hajléktalanságot is megélte, míg mások családok átmeneti otthonából érkeztek, vannak közöttük gyerekes családok, nyugdíjasok, rokkantnyugdíjasok is. Éppen ezért a lakásügynökség működtetésekor figyelünk arra, hogy a különböző fizetési csoportok különböző igényeit egyedileg tudjuk kielégíteni.

Miért nem az üresen álló önkormányzati lakásokat adjátok bérbe költségelven vagy szociális alapon?

Szerintünk is nagyon fontos az üresen álló önkormányzati lakások hasznosítása. Éppen ezért egy másik, Kunyhóból Lakásba! elnevezésű programunkban ezzel is foglalkozunk. Önkénteseink segítségével üresen álló önkormányzati lakásokat újítunk fel, és ezeket a lakásokat adjuk ki alacsony bérleti díjért lakhatási szegénységben élő ügyfeleinknek.

Milyen törvényi hátteret és garanciákat biztosítotok a lakástulajdonosoknak a tulajdonuk védelmében? Rendelkeztek saját költségvetéssel azokra az esetekre felkészülve, amikor a bérlő nem tud fizetni?

A lakások tulajdonjoga nem sérül, mivel az a tulajdonosnál marad. A lakásügynökség a kiadásban segít. Egyesületünk garanciát vállal az alacsony összegű bérleti díj fizetéséért. Így a bérbeadó biztos lehet benne, hogy a bérleti díj minden hónapban megérkezik a számlájára.

Ki felügyeli, hogy a lakások megmaradjanak az eredeti állapotukban?

Egyesületünk garanciát vállal a folyamatos karbantartásra is.

Milyen szankcióval jár, ha a bérlő nem tud fizetni? Ha bejelentett lakcíme van, nem lehet kilakoltatni?

Egyesületünk szociális munkásokkal segíti a bérlőket, valamint egy Adj munkát! elnevezésű, álláskeresést támogató csoportot is működtetünk. Ezeket a helyzeteket igyekszünk megelőzni, hogy senki se kerülhessen fizetésképtelen állapotba. Amennyiben ez a helyzet mégis előáll, akkor nem a tulajdonosnak kell a bérlővel kommunikálnia, hanem nekünk. Mi pedig gondoskodunk róla, hogy ha a bérlőnek el kell hagynia a lakását, az ne történjen elhelyezés nélkül.

Miért éri meg kiadnom a lakásomat a piaci ár alatt?

Ha éppen nincs használatban a lakás, és nem tudsz vele foglalkozni, akkor a lakásügynökség segít a kiadással járó teljes körű ügyintézésben. Ha nem tudod felújítani, egyesületünk segít a felújításban és a bútorozásban, emellett garanciát vállal annak állapotáért és a lakbér kifizetéséért. Sok bérbeadónknak azért éri meg mindez, mert külföldön élnek és nem tudnak a lakáskiadással foglalkozni, vagy azért, mert nincs meg a kezdőtőkéjük a lakás minimális felújításához sem. Mások azért csatlakoznak a programhoz, mert megéri nekik lemondani az extra profitról, ha nem kell bajlódniuk a lakáskiadással, és mert ezzel segíthetnek másokon, akik kevésbé szerencsés körülmények között élnek.

furas-opt